Bomen en planten - dierentuin Animal farm

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 

Florabeheer
Natuureducatie houdt wat ons betreft niet op bij dieren. Planten en dieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zetten wij op ons eiland in op florabeheer met een duidelijk doel: natuurlijk tuinieren. Wij proberen om een zo natuurlijk mogelijke begroeiing van ons eiland te krijgen, waarin ieder element zijn bijdrage mag leveren. (On)kruid, gevallen blaadjes en omgevallen bomen bieden een woonplaats voor wormen, pissebedden en andere insecten, maar ook voor wilde vogels, egels en padden. Wat anderen onkruid noemen, is voor ons florabeheer juist belangrijk. Kruiden, brandnetels en distels bijvoorbeeld zijn onmisbaar voor vlinders op het eiland.  Dieren komen naar ons eiland toe en blijven er graag voor langere tijd, ook om zich voort te planten. De planten die bij ons groeien, zijn zoveel mogelijk inheemse flora. Deze leveren het voedsel (bessen, zaadjes, en nectar en stuifmeel) voor de dieren die bij ons van nature voorkomen. Wil je weten welke bomen en planten je zoal bij ons tegen kunt komen? Klik dan hier.

Bijen
Wereldwijd gaat het slecht met de bij. Niet alleen met de honingbij, maar ook met wilde solitaire bijen. Op ons eiland staan een aantal bijenkasten. Daarin huisvesten we de Buckfast bij.
Deze soort is een kruising uit meerdere ondersoorten van de westerse honingbij. Bij het kruisen is ingeteeld op zachtaardigheid, rustige raatzit en een trage drang tot zwermen. Dit maakt de Buckfast bij geliefd onder imkers. Bij het aanleggen en onderhouden van de flora op het eiland, wordt actief rekening gehouden met voedselaanwezigheid. Voor zowel onze bijen als andere insecten en 'gasten' die het eiland aandoen.

Composthoop
Voor al ons organisch afvalmateriaal, zoals bladafval, gras, takken en dergelijke, gebruiken wij een composthoop. Door natuurlijke afbraakprocessen, met behulp van schimmels, bacterien, wormen en insecten, wordt dit afval omgezet in compost. Deze compost gebruiken we weer als bodemverbeteraar op ons eiland. We streven hierbij zoveel mogelijk naar een gesloten nutrienten-kringloop. Dat wil zeggen dat we ons tuinafval niet, of in ieder geval zo weinig mogelijk, afvoeren.

 
 
 
 
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu